fredag 11. desember 2015

Julekort, En Gammel Norsk Juletradisjon

Hei alle sammen på 11 Desember <3

I dag er det 13 dager igjen til julaften, å tenk på alle de tingene som må gjøres før den tid. Jeg har selv en lang liste med ting som må gjøres, ikke bare ulike scrappe prosjekter, men flere gjøremål som tilhører julen.
Jeg er nok langt i fra den eneste.
For å si det slikt, jeg har ikke begynt på julegavene mine enda, jeg har kjøpt inn årets papir og planen for merkelappene er klare. 
Jeg har ikke begynt på julebakstn eller julevasken.
Å det var først i går jeg fikk pakket inn alle advenstpakkene til kalenderen som jeg har laget til lille søsteren min <3 
Men en ting har jeg ferdig laget og det er Julekortene <3
Jeg synes det er så kos å kunne sende ulike julekort til venner og familie som betyr mye for meg. For meg er det å glede noen andre med ett hjemmelaget kort, like stor gave som en gave noen kunne ha gitt meg på julaften.
 Tradisjonen med å sende julekort har eksisetert i mange, mange år, men den startet ikke i Norge. 
Jeg har i dag skrevet en tekst til dere som handler om Julekortenes historie og for å starte helt i begynnelsen må vi ta turen til England.      
 Julekort er en gammel tradisjon som er hentet fra England. Det var en brite som tegnet det første julekortet med teksten 
"A Merry Christmas and a Happy New Year to You"
 i 1843, han het John Calcott Horsley.

Verdens første antatte moderne julekort, trykket i 1843.

Det var ikke før i 1875 at den store masse produksjonen startet i USA
Det var en tysker ved navn  Louis Prang, som startet det første trykkeriet i Boston, som het Prang & Co.

 Julekort med motiv av barn som danser rundt ett tre med levende lys. Trykket av Prang & Co (Boston) i ca. 1880.

Danmark var det første landet i Skandinavia som kastet seg på kort trenden.
Danmarks første julekort, kom i fra Tyskland på 1870 tallet, ti år senere sendte papirfirmaet Levison ut de aller første masseproduserte julekortene i Køpenhavn. 

Motivet de valgte var av nisser og kortene ble en kjempesuksess. Denne trenden vokste, ikke bare med juletekst på, men andre tekster også. Slik at man kunne sende kort hele året. Gratulerer med dagen ble en stor hit og med det var en helt ny bransje skapt. 

 Det var ikke før på det tidlige 1900-tallet at det var svært vanlig å sende julekort rundt om i Norge. Selv om det aller første registrerte norske julekortet er datert så langt tilbake som 1883. 
 Dette kortet var av en klassisk norsk nisse, som kaster en snøball
Kortet ble tegnet av Wilhelm Larsen, en kjent mann med kunsterinske evner.

  Ett av kortene til Wilhelm Larsen, året er ca 1890

Nisse med skulderkappe som en tysk dverg fra 1885.


Dette er ett internasjonalt julemotiv hentet fra 
England. Der var det svært vanlig å bruke
 overklassebarn med misteltein 
og i fine reiseklær. 
Året da dette kortet ble trykt er 1889.
 

Danskene var virkelig på hugget, i 1904 ble julemerket oppfunnet i Danmark, av en postmester Einar Holbøll. Disse merkene var ikke frimerker, men merker som ble laget for å støtte veldedige formål. Disse ble bevisst solgt/brukt på brev rundt julehøytider, dette for å gjøre folk bevisst på tuberkulose og barnevern. 

 Denne skikken var i mange år svært populær i Norge, og det første merket ble gitt ut i 1906 av det Norske Kvinners Sanitetsforening. Regeringen gikk inn i ett samarbeid med Danmark og Sverige. Der man kunne sende disse merkene utenlands på juleposten. Dette var en avtale som gikk over to år. 
Slik så noen av julemerkene ut, som ble sendt her til lands

Det som fanger oppmerksomheten min mest med historien til julekortene et at under krigen ble det produsert nissekort med motiv som antyder motstandskamp og misnøye med okkupasjonsmyndighetene. 
1941, 22 desember fant tyskerne ut at en serie julekort med norsk flagg på var ulovelig propoganda, og beslagla store megder kort fra firmaet Åsmund S. Lærdal. Året etter 28 februar, kom det ett nytt forbud: 

"Bruken av røde toppluer har tatt av så sterkt at det nå blir sett på som demostrasjon. Bruken av disse luene forbys derfor fra torsdag 28 Februar 1942. Fra den dag vil alle luene bli fratatt alle som opptrer med sådanne og straffeansvar gjort gjeldene"

 "Glædlig Jul" ca 1919
Norge ble jo en selvstendig nasjon i 1905, derfor ble det svært viktig å bruke norske flagg og ulike symboler i julekortene. Dette som en del av Nasjonbyggingen.


Dette er ett julekort med motiv fra Torget i Tønsberg, der alle er kledd med nisseluer. Å bruke Nasjonale landemerker på julekortene var like viktig som å få med det norske flagg. Året er: 1908.


 Norsk klassisk julekort
Her ser du nisser, flagg, tre med tente lys og ikke minst julegrisen. 
Dette er tegnet av Christian Magnus, i 1917.


 Enda ett klassisk Norsk julekort, fugler og julenek. Dette er også ett symbol på en norsk juletradisjon

Chr. Kittlsen er en av kunsterne som lagde disse kortene. Han valgte å forlate Oslo på grunn av sitt illegalt arbeid. Han fortsatte senere med å tegne julekort med røde nisseluer på. 

Ett av hans mest kjente julekort er av en nissefar som står forran speilet med en skalk på hodet. Nisseluen ligger ved siden av. Utrykket i ansiktet på nissen er avsky å missnøye. Tekst: 
"En nisse uten rød nisselue - Er ikke san det skulle være!" 
Dette kortet er datert 1942.

Kittel fortsatte å lage flere "Jøssingkort" under krigen, og var med på å gjøre noe for å undergrave okkupantenes stilling.

Dette er ett av kortene til Chr. Kittlsen 
Leg merke til motivet nederst i venstre hjørne


Ett anet kort som ble brukt. Røde nisseluer, 
to nisser som ser over en avis å diskuterer kraftig. Året er 1942

Opp igjennom årene i Norge har vi hatt mange kjente designere som lagde julekortene våre. Nils Bergslien, Trygve M. Davidsen og svenske Jenny Nystrøm er noen av de som lagde motivet på julekortene. Av nyere tid er vel kanskje Kjell Midthun den mest kjente. 
Tradisjonen med å sende julekort eksploderte etter krigen å i de 10-årene som kom etter på.

Etter ulike undersøkelser er det antydet at vi sender stadig færre og færre julekort. Media tar mer og mer over. Hilsninger skjer digitalt enten på nett eller med en tekstmelding til kjente og kjære. 

Dette synes jeg er kjempe trist. Juletradisjoner er det familier består av, og det Norge består av. Det ville ha vært utrolig trist hvis en tradisjon som er over 100 år gammel skulle forsvinne. Så min oppfordring og mitt ønsker er at man husker på hvordan det var å få julekort i posten og sende julekortene til familie og venner <3 

Om du velger å sende ett kort som du har laget selv eller som du har kjøpt, skal du huske at uansett er det tanken og ordene som står på kortet som teller mest.
Men, ingen ting er som å glede noen man er glad i med ett hjemmelaget kort laget med kjærlighet <3 
Riktig God Juleklem fra
Silje Kristin
 

6 kommentarer:

 1. super hyggeligt du har vist disse dejlige kort og frimærker tak for det. Rigtig go jul til dig og din familie

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du likte denne fortellingen <3 God Jul til deg også <3

   Slett
 2. Spændende læsning - jeg håber heller ikke at julekortene helt forsvinder ;)
  God jul :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper ikke jeg heller <3 God Jul til deg også <3

   Slett
 3. Oh, I agree...how sad that fewer people send Christmas cards. We get so few these days, but the ones we receive are cherished! I still have yet to send out most of my cards...I've been spending all my time making them! I wish you will get a ton of Christmas cards, and that some of them will be homemade! Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. I belive you <3 I now that in my malebox at home it is some cards waiting for me <3

   Slett

Thank you for your kind comments. I love reading them and they make my heart sing <3